Column 28 september 2010

 

CDA imago is als de toren van een zandkasteel bij opkomende vloed

 

Arnhem is zaterdag even het centrum van Nederland (als het CDA-congres doorgaat). Meestal zijn het aangenamer evenementen, die zich dan in het Gelredome afspelen. Ik zag er eens een fantastisch concert van Paul McCartney. Als ik mijn ogen sloot hoorde ik The Beatles.

Als ik nu mijn ogen sluit, hoor ik een parodie van de ooit door Kees van Kooten subliem neergezette wethouder uit een maatje-pink Limburgse gemeente. Deze Koot heet Verhagen. Lispelt dat hij 'De boel bij elkaar heeft gehouden', dat de CDA-fractie als 1 man spreekt (dat klopt ook!). Okay, hier en daar valt er een 'oude' man van de kar (Van Agt, Klink, Aantjes, Wijffels, Hirsch Ballin), maar dat mag de christendemocratische regeerpret niet drukken!

Het CDA wankelt als nooit tevoren. Wankelt omdat regeerzucht moet prevaleren boven het verdedigen van waarden als godsdienstvrijheid en gelijkheid in behandeling. De nederlaag bij de verkiezingen in juni is door de bv Verhagen verstaan als een signaal van de kiezers dat er ferme rechtse en onverzoenlijke taal gesproken moet worden jegens een steeds meer als vijand afgeschilderde wereldgodsdienst, de Islam. Zelf hoeft Verhagen niet te schimpscheuten, die taak neemt Wilders met grote ijver ter hand. Verhagen rekent zich slim-rijk, het CDA hangt uit het lood, de 'oude' mannen (en vrouwen) zullen hoofdschuddend toekijken.

Het imago van het CDA als voormalige middenpartij-met-een-waarden-en-normen-garantie is als de toren van een zandkasteel op het strand van Scheveningen aan het eind van een warme zomerdag. Het CDA zakt ineen, de statige toren wordt een onduidelijke blubberberg waar machteloze luchtbelletjes uit opborrelen met onverstaanbare woorden als 'sociaal', 'de lage inkomens ontzien' of 'islam moet kunnen'.

In een column over het imago van Geert Wilders, elders op deze website, schets ik een scenario waarin de aanstaande regering met CDA roemloos ten onder gaat en Wilders nieuwe verkiezingen eist en krijgt en die glansrijk wint. Geert mag premier worden, maar krijgt alleen het CDA (of wat daarvan over is) mee. Geen meerderheid. Nederland politiek verder in het moeras. Maar het loopt vast heel anders...

Wat ik in dat scenario niet meegenomen had is dit: als het CDA-congres zaterdag de vinger in de keel steekt en daarna opsteekt als er steun voor Verhagen wordt gevraagd (en dat verwacht ik), bewijzen de christendemocraten de democratie van ons land een extreem slechte dienst. En Mark Rutte? Die kan alleen maar blij worden van de ferme opstelling van de SGP-aanhang die het Wilders-concept zo gek nog niet vinden. Hier op de Veluwe waar hij vaak vertoeft gonst het daarvan, en dat moet de VVD-leider als muziek in de oren klinken. Maar Paul zingt mooier, vind ik.

Fulco van Aurich